Здобувачі спеціальності «Прикладна механіка» ЧДТУ набувають фахових компетентностей на підприємствах ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС», ТОВ МНВК «СТАНКО-ГРУП», ДП «СЕМПАЛ»

       Здобувачі вищої освіти другого курсу групи ПМ-21, третього курсу групи ПМ-11 та четвертого курсу групи ПМ-01 спеціальності 131 «Прикладна механіка», освітня програма «Комп’ютерне конструювання обладнання та розробка технологій машинобудування» кафедри «Технології та обладнання машинобудівних виробництв» (ТОМВ) Черкаського державного технологічного університету проходять першу виробничу практику на ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС», керівник підприємства Сергій Самелюк, керівник практики від ЧДТУ старший викладач кафедри ТОМВ Віктор Васильченко.

      ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС» пропонує споживачу проектування та виготовлення металоконструкцій, вузлів та агрегатів широкої номенклатури та складності, що входять до НГК України.

       На ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС» здобувачі ознайомилися з сучасними технологіями виготовлення металоформ та оснащення для виробництва бетонних виробів методом напівсухого об’ємного вібропресування, виготовлення обладнання для сільськогосподарської та тваринної галузі, устаткування для поліграфічної та друкарської промисловості, принципами механізації та автоматизації виробничих процесів, а також обслуговуванням, ремонтом та відновленням технічних засобів. Окремими питаннями були винесені рівні компетентностей працівників підприємства та техніка безпеки на виробництві. ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС» є більше десяти років базовим підприємством для кафедри «Технології та обладнання машинобудівних виробництв» з питань проходження виробничих практик і працевлаштування випускників.

        Здобувачі групи ПМ-11 проходять другу виробничу практику на ТОВ МНВК «СТАНКО-ГРУП», м. Черкаси, керівник підприємства Олександр Циганков, керівник практики від ЧДТУ, асистент кафедри ТОМВ Валерій Шматков.

      ТОВ «МНВК «СТАНКО-ГРУП» – машинобудівна компанія, яка є успішною понад 15 років на ринку обладнання. Компанія займається розробкою та виготовленням етикетувального обладнання та ліній розливу: автохімії, агрохімії, побутової хімії, рослинної олії, косметики та інших рідин, як для початківців виробників, так і для великих корпорацій. Устаткування «СТАНКО-ГРУП» працює більш ніж у 1000 компаній, продукцію купують в 14 країнах світу, поміж клієнтів компанії: «Coca-Cola», «S.C. Johnson», «Henkel», «Fuchs», «PepsiCo» тощо.

     Під час проходження практики здобувачі ознайомилися з дільницею 3D-друку та з сучасними модифікаціями принтерів високої якості (FDM та SLA), спостерігали та долучилися до процесу виготовлення деталей на виробництві; відвідали дільницю механічної обробки деталей на універсальних та верстатах з ЧПК (HAAS/MIKRON); відвідали дільницю складання та налагоджування готової продукції, ознайомилися з компетентностями працівників.

      ТОВ «МНВК «СТАНКО-ГРУП» є базовим підприємством для кафедри ТОМВ з питань проходження виробничих практик, підвищення кваліфікації співробітників підприємства та працевлаштування випускників.

          Група ПМ-01 здобувачів вищої освіти бакалаврського рівня набуває компетентностей та визначається з тематикою кваліфікаційних робіт, проходячи переддипломну практику на ДП «СЕМПАЛ», керівник підприємства Володимир Якушев, керівник практики від ЧДТУ: д.т.н., професор кафедри «Технології та обладнання машинобудівних виробництв» Георгій Канашевич.

       Підприємство «СЕМПАЛ» (м. Черкаси) є дочірнім підприємством ТОВ «ФІРМА «СЕМПАЛ КО ЛТД», яке виготовляє металеві вироби будь-якої складності: від дрібних прецизійних деталей для датчиків різного призначення до великих виробів, що їх застосовують у численних галузях промисловості, енергетики та сільського господарства.

      Упродовж проходження переддипломної практики здобувачі вивчили та проаналізували технологічні процеси виготовлення виробів (конструкцій), які реалізують на підприємстві; методику та обсяги проектно-конструкторських робіт, які виконують на підприємстві при проектуванні технологічних процесів, устаткування.

             Виконали ескізи, креслення та схеми, необхідні для виконання кваліфікаційної роботи бакалавра.

     Керівники практики та керівництво підприємств виявили зацікавленість у подальшій співпраці, обговорили наміри ефективної співпраці у 2024 році на рівні стейкхолдерів. Здобувачі отримали індивідуальні завдання з моделювання окремих деталей, які використовує ТОВ «БЕСТЕ ПЛЮС», ДП «СЕМПАЛ», ТОВ «МНВК «СТАНКО-ГРУП» у своїй діяльності. Розглянули питання про можливості надання здобувачам кафедри «Технології та обладнання машинобудівних виробництв» ЧДТУ тем для виконання курсових проектів і кваліфікаційних робіт та питання працевлаштуванням випускників кафедри на цих підприємствах.