Магістерська кваліфікаційна робота, як майданчик розв’язання завдань реального виробництва

     При обранні тематики науково-дослідних, конструкторських робіт, що виконують на кафедрі ТОМВ викладачі та здобувачі, найважливішим чинником є актуальність даних робіт, їх відповідність сучасним потребам промисловості.

     Кафедра давно і плідно співпрацює з підприємствами і фірмами Черкас та України, здобувачі ще в період навчання ознайомлюються зі специфікою і вимогами сучасного виробництва, проходять практику, виконують кваліфікаційні роботи на реальному матеріалі. Крім того, навіть досвідчені спеціалісти, навчаючись на кафедрі в магістратурі та аспірантурі мають змогу підвищити свій технічний рівень, освоїти навички не лише конструкторської, але і науково-дослідницької роботи.

     Так, під час нещодавного захисту кваліфікаційних робіт магістрів на кафедрі Технології та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ було розглянуто ряд актуальних тем сьогодення. Однією з найкращих була робота Васильківського О.В. «Дослідження, аналіз та формулювання закономірностей впливу зазорів шарнірних з’єднань багатоважільного паралелограмного механізму на невизначеність положень виконавчих вузлів».

      Дана кваліфікаційна робота виконана з використанням матеріальної бази машинобудівної компанії ТОВ «МНВК «Станко-Груп» м. Черкаси та в тісній співпраці з науковцями кафедри ТОМВ ЧДТУ: доцентом, к.т.н. Коваленко О.О., ст. викладачем, к.т.н. Хижняком Є.В. та за керівництва професора, д.т.н. Канашевича Г.В.

     Актуальність обраної теми обумовлена практичним використанням паралелограмних (пантографних) механізмів у різних галузях народного господарства. В даній роботі на конкретному прикладі розглядається практичний досвід виготовлення (в пакувальній галузі) привідного механізму регулювання положення клапанів наливу в тару з рівномірною зміною кроку.

     Виявлене на практиці явище нелінійного накладання зазорів на положення виконавчих вузлів в даному механізмі отримало визначення «ланцюговий рух». Має ярко виражений характер та було підтверджено трьома різними дослідженнями. Характер присутності помилок положення виконавчих вузлів при цьому має однаково-споріднений вигляд в залежності від положення самого механізму, а числова величина похибок залежить від значення зазору в шарнірних з’єднаннях механізму.

     З метою пошуку шляхів підвищення точності позиціонування шарнірних з’єднань даного механізму було запропоновано зменшити негативний прояв «ланцюгового руху» на рівні структурного аналізу за допомогою поступальної кінематичної пари із надлишковими пасивними зв’язками. Даний метод впливу отримав назву «бар’єрної напрямної». Запропонований метод впливу на похибку положення досліджуваного механізму носить значний позитивний характер (в 3-7 разів) та підтверджений різними методами!

     Практична важливість роботи полягає в прикладній користі та можливості використання освітлених знань для виробників технологічного обладнання не тільки у вітчизняній пакувальній галузі.
     Наукова складова роботи може розглядатись як некласичний розгляд особливостей функціонування шарнірних з’єднань та може бути в своєму сучасному прояві віднесена до «Теорії точності механізмів»

   

З огляду на глибокі аналітичні та експериментальні дослідження, проведені в роботі, по результатам захисту кваліфікаційна магістерська робота оримала оцінку “Відмінно”. 

     Здобувач Васильківський В.О. рішенням кафедри рекомендований до вступу до аспірантури.