Магістр кафедри ТОМВ – на Антарктичному континенті

     Днями на нашій кафедрі пройшли захисти кваліфікаційних робіт магістрів. 

     Тематика захищених магістерських робіт на кафедрі технології та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ максимально наближена до потреб економіки України.

     Однією із захищених на відмінно була робота на актуальну та перспективну тему акустичного контролю процесів механічної обробки матеріалів. Отримані результати довели можливість та перспективність застосування акустичних методів для контролю і управління процесами свердління, фрезерування і буріння композитних і спеціальних матеріалів в особливих умовах.

     Особливістю цієї роботи було те, що експериментальні дослідження процесів буріння були проведені в Антарктиді на українській антарктичній станції «Академік Вернадський».

     Вищевказана робота було виконана здобувачем групи мТМ-82 кафедри ТОМВ Андрієм Олефіром під керівництвом д.т.н., професора Г.В. Канашевича .

Андрій Олефір в складі 28-Ї Української антарктичної експедиції

     Україна у перспективі може забезпечити вуглеводними паливами не тільки себе, але і всю Європу, так як має запаси вуглеводнів більші, ніж в Арабських Еміратах, але проблема у тому, що ці, майже безмежні запаси нафти і газу, лежать на глибоких горизонтах і потрібно до них дістатись, а це глибини 5–10 км. Високий тиск у таких екстремальних умовах наближає властивості порід при бурінні до поведінки матеріалу за низьких температур. Саме тому дослідження проводились в Антарктиді.

     За результатами виконаної роботи запропонована концепція обробки матеріалу різанням як керованого і контрольованого руйнування і розроблена оригінальна математична термоакустична модель руйнування матеріалу. Для дослідження процесів різання розроблено та виготовлено експериментальне обладнання та запропоновані методи акустичного контролю процесів обробки. Результати є надзвичайно актуальними для удосконалення процесів обробки матеріалів різанням у машинобудуванні, яке є однією з базових галузей економіки України, і можуть бути використані в літако-, суднобудуванні, при геологічних дослідженнях і у видобутку корисних копалин. На окремі елементи розробленого обладнання подані заявки і отримані патенти.

      У роботі успішно проведена перевірка запропонованих рішень та показані можливі напрямки подальших досліджень. Перший крок у режимі самофінансування та інноваційних розробок зроблений, але подальша детальна розробка цього важливого для майбутнього України напрямку потребує уваги держави і цільового фінансування, і ми дуже розраховуємо на цю підтримку.

     Вперше у світі на антарктичному континенті з’явився антарктичний диплом, ще й з відзнакою, та антарктичний магістр. Це увійде у книгу рекордів Гіннеса. Цього не можна перевершити. Це можна тільки повторити.